Recomandările DSVSA Covasna pentru perioada sărbătorilor de iarnă 2022
Pentru protecția sănătății consumatorilor, având în vedere faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă crește consumul de alimente, în special carnea de porc, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, începând cu data de 29.11.2022, directorul DSVSA Covasna, a dispus intensificarea controalelor oficiale pe baza riscurilor, în unitățile autorizate/înregistrate sanitar veterinar de tipul: abatoare, unități de tranșare, unități de procesare, depozite frigorifice, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, piețe agroalimentare, târguri, expoziții, unități de alimentație publică, pensiuni turistice, patiserii, cofetării.
În perioada 29.11.2022 – 30.12.2022 la nivelul DSVSA și CSVSAO (Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din cadrul piețelor din cele 5 orașe) va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, unde consumatorii pot sesiza orice abatere de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
DSVSA Covasna recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Astfel, consumatorii au certitudinea că, atât carnea cât şi produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C +4˚ C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -16˚C.
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
Solicitaţi medicul veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:
- verificarea stării de sănătate a animalului;
- sfaturi utile privind probele ce trebuie luate şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
- asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă inutilă.
Deținătorii de animale au obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit, crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea bazei naționale de date (BND).
Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul de examinare cu rezultat negativ pentru Trichinella spp. Probele pentru trichineloscopie directă se recoltează cel mai frecvent din pilierii diafragmatici, musculatura intercostală și mușchii maseteri.
La nivelul DSVSA şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile din județ în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. din carnea de porc (lista medicilor vetrinari dotați cu trichineloscop).
AITA MARE – Dr. Szilágyi Bartha Gábor – 0742 761 722
VÂLCELE – Dr. Muscalu Ilie – 0722 419 755
BARAOLT – Dr. Antal Zoltán – 0762 212 395
BARCANI – Dr. Hermenean Alexandru – 0753 684 984
BĂŢANII MARI – Dr. Bardócz Edit – 0751 182 746
BELIN – Dr. Tikosi Gábor – 0744 788 683
BODOC – Dr. Muntean Teodor – 0721 603 245
BOROŞNEU MARE – Dr. Szigeti Cristian – 0721 339 861
BRĂDUŢ – Dr. Marineață Constantin – 0745 662 323
BRATEŞ – Dr. Bartók Szabolcs – 0727 761 345
BREŢCU – Dr. Roman Nicolae – 0724 235 243
CATALINA – Dr. Bíró János – 0768 102 547
CERNAT – Dr. Dán András – 0745 015 327
CHICHIŞ – Dr. Bordeanu Vasile – 0733 966 826
COMANDĂU – Dr. Sarkadi Attila – 0744 221 879
COVASNA – Dr. György Tibor – 0745 759 186
DOBÂRLĂU – Dr. Drăgan Vasile – 0721 559 785
GHELINŢA – Dr. Németh Loránd Csaba – 0722 404 095
GHIDFALĂU – Dr. Tódor István – 0745 354 826
HĂGHIG – Dr. Lupu Daniela – 0724 781 245
ILIENI – Dr. Muscalu Ilie – 0740 520 635
ÎNTORSURA BUZĂULUI – Dr. Baniță Cristian – 0744 695 604
LEMNIA – Dr. Roman Nicolae – 0724 235 243
MICFALĂU – Dr. Szász István Endre – 0740 584 423
MOACŞA – Dr. György Tibor – 0745 759 186
OJDULA – Dr. Bíró János – 0768 102 547
OZUN – Dr. Neagu Mihai – 0727 725 299
POIAN – Dr. Bokor Szabolcs István – 0724 552 497
RECI – Dr. Bartók Szabolcs – 0727 761 345
SFÂNTU GHEORGHE – Dr. Kölcze Iulian – 0722 845 545
SÂNZIENI – Dr. Németh Loránd Csaba – 0722 404 095
SITA BUZĂULUI – Dr. Pandrea Aurora – 0743 163 143
TÂRGU SECUIESC – Dr. Tubák Alpár – 0742 183 254
TURIA – Dr. Tubák Alpár – 0742 183 254
VALEA CRIŞULUI – Dr. Tódor István – 0745 354 826
VALEA MARE – Dr. Sarkadi Attila – 0744 221 879
VÂRGHIŞ – Dr. Farkas Domokos – 0744 753 548
ZAGON – Dr. Gáspár Ferenc – 0766 737 580
ZĂBALA – Dr. Șulea Rareș – 0768 139 248
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.
Având în vedere evoluția și extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, apariția de noi focare PPA și la marii crescători de porcine, incriminează că una din cauzele apariției bolii ar fi traficul ilegal de porcine. Pentru a reduce acest fenomen, în perioada 22.11.2022 – 12.01.2023, DSVSA Covasna cu sprijinul IPJ Covasna, organizeză controale zilnice în trafic, pe arterele rutiere principale și secundare conform unei programări stabilite. Controalele vizează transportul ilegal de animale în general, a speciei porcine în special și a produselor din carne de porc. Transportul ilegal de animale se sancționează cu amendă cuprinsă între 2400-3600 lei la persoane fizice, 12000-24000 lei la persoane juridice.
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la următoarele aspecte:
- existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
- etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
- comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
Înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Numărul de telefon al consumatorului 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Director executiv
Dr. ÖRSI Csaba