Puncte gastronomice locale o nouă posibilitate pentru unităţile de alimentaţie publică de tip familial şi tradiţional

COMUNICAT DE PRESĂ

Puncte gastronomice locale o nouă posibilitate pentru unităţile de alimentaţie publică de tip familial şi tradiţional.

 

În perioada 24.10.2017-30.11.2017, reprezentanţii DSVSA Covasna, cu sprijinul consiliilor locale, vor organiza întâlniri cu persoanele interesate, pentru a prezenta Normele şi condiţiile de igienă care trebuie respectate pentru înfiinţarea şi funcţionarea punctelor gastronomice locale.

Punct gastronomic local este o unitate de alimentaţie publică de tip familial, înregistrat sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care oferă doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României.

Punctul gastronomic local poate avea un meniu restrâns: cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale, 2 feluri de desert, specifice zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Produsele se prepară şi se servesc numai de proprietar sau membrii familiei acestuia, pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Starea de sănătate a personalului trebuie să fie verificată periodic.

Metodele de preparare a meniului trebuie să fie pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în decursul preparării şi servirii acestuia.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/ înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, la DSVSA judeţean.

Carnea proaspătă şi preparatele din carne: numai din abatoare autorizate, unde se asigură permanenţă prin personal specializat sanitar veterinar; din centre de sacrificare în cadrul fermelor (în special pentru păsări); puncte de tăiere, chiar şi mobile; măcelării sau carmangerii (pentru produsele din carne) din localitate.

Laptele: direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne;

Produsele lactate: din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (căşăriile); Ouăle: direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă;

Peştele: direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui;

Vânatul: de la un centru de colectare a vânatului;

Mierea: direct de la stupine, sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii.

Toate aceste condiţii sunt necesare pentru a se asigura trasabilitatea materiilor prime şi a ingredientelor din care se prepară şi se servesc produsele finite. întreaga documentaţie privind înregistrarea Punctelor Gastronomice Locale, achiziţia şi păstrarea materiilor prime, igiena preparării şi deservirii, precum şi examenele medicale efectuate de personal, vor fi verificate periodic de către inspectorii DSVSA.

 

Cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul : Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

Pentru funcţionare este necesară obţinerea documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor de la DSVS A judeţean.

Documente necesare pentru a obţine înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor: cerere tip, copie certificat constatator ORC, copie C.I. proprietar, schiţa unităţii.

Pentru popularizarea condiţiilor de înfiinţare a punctelor gastronomice locale personalul DSVSA şi respectiv medicii veterinari ai circumscripţiilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cele cinci oraşe ale judeţului, şi nu numai, cu sprijinul consiliilor locale va organiza întâlniri cu persoanele interesate, pentru a prezenta Normele şi condiţiile de igienă care trebuie respectate pentru înfiinţarea şi funcţionarea punctelor gastronomice locale, împărţind inclusiv materiale informative în acest sens.

Astfel :

  • 24 octombrie 2017, ora 9,00 la Circumscripţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Sf.Gheorghe
  • 25 octombrie 2017, ora 9,00 la Circumscripţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Baraolt
  • 26 octombrie 2017, ora 9,00 la Circumscripţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Covasna
  • 26 octombrie 2017, ora 12,00 la Circumscripţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Tg. Secuiesc
  • 27 octombrie 2017, ora 9,00 la Circumscripţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Intorsura Buzăului