Trichineloza, numită și trichinoză, este o boală parazitară cosmopolită, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită de la animale infestate cu larvele unui nematod vivipar din genul Trichinella (spiralis, pseudospiralis, nativa, nelsoni, etc.). Apare în mod obișnuit la porci domestici sau mistreți dar și la animale sălbatice carnivore, cum ar fi ursul.
Primele simptome ale trichinelozei sunt greața, diareea, vărsăturile, oboseala și durerea abdominală. După acestea, în faza următoare apare febra mare, dureri de cap, frisoane, tuse, umflarea feței și a ochilor, conjunctivită, dureri de articulații și dureri musculare, precum și mâncărimi ale pielii. Dacă infecția este moderată spre gravă, pacienții pot întâmpina dificultăți de coordonare a mișcărilor și pot avea probleme de respirație. În cazuri grave, se poate ajunge la deces. Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile după infecție, iar cele ulterioare își fac apariția de obicei la 2-4 săptămâni după consumul de carne infestată. Simptomele pot varia de la foarte ușoare până la severe și sunt asociate cu numărul de lavre consumate odată cu carnea. Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate în mod specific și sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvente.
Contaminarea se produce când un om sau un animal consumă carne parazitată, crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve vii închistate de Trichinella. Acidul din stomac dizolvă membrana dură a chistului și eliberează larvele. Larvele eclozează în intestinul subțire, penetrează mucoasa intestinală și devin adulți în 6-8 zile. Femelele mature eliberează larve vii în decurs de 4-6 săptămâni. Larvele noi migrează prin fluxul sanguin către mușchii scheletici, unde se închistează complet în 1-2 luni și rămân viabile timp ani de zile. Ciclul continuă doar dacă larvele închistate sunt consumate de un alt carnivor.
Persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită, în special carne de porc, mistreț, cal, riscă să se infesteze cu Trichinella. Boala nu este contagioasă (nu se răspândește de la om la om), ci poate apărea numai prin consumul de carne crudă sau negătită bine, care conține larve de Trichinella.
Diagnosticul inițial se bazează pe semnele și simptomele clasice – umflarea în jurul ochilor, inflamația musculară și febra. Pentru a confirma diagnosticul de trichineloză, medicul solicită un test de sânge (un număr crescut al anumitor celule albe sau formarea unor anticorpi împotriva parazitului semnalează o infectare) sau o biopsie musculară (o bucată mică de mușchi este analizată la microscop pentru a observa larvele de Trichinella). De obicei, analiza de sânge este suficientă pentru stabilirea diagnosticului.
Există mai multe medicamente sigure și eficiente disponibile pentru a trata trichineloza. Prima linie de tratament este reprezentată de antihelmintice albendazol (200-400 mg de 3 ori/zi, 10 zile) sau mebendazol (400 mg de 2 ori/zi, 10 zile) care elimină de multe ori cu succes larvele intestinali. Tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil de la infestare.
Cel mai bun mod de a preveni trichineloza este:
– să nu consumați carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţineți, de la medicul veterinar, rezultatul negativ la trichineloscopie;
– să cumpărați produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, unde produsele de origine animală sau non-animală expuse au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
– să gătiți carnea la temperaturi înalte. Sărarea, uscarea, afumarea sau microundele nu distrug eficient larvele (de exemplu, cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză). Congelarea cărnii de vânat sălbatic, nu poate distruge în mod eficient larvele, deoarece unele specii care infestează animalele sălbatice sunt rezistente la îngheț.
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.
Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale și medicilor veterinari acreditați pentru efectuarea examenului trichineloscopic.
Proprietarii sunt obligaţi să predea, medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.
În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor.
Lista medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți din județul Covasna
pentru efectuarea examenului trichineloscopic
Nr. | COMUNA | NUME SI PRENUME MED. VET. | NR. TELEFON |
1 | AITA MARE | DR.SZILAGYI BARTHA GABOR | 0742 761 722 |
2 | ARACI | DR.MUSCALU ILIE | 0722 419 755 |
3 | BARAOLT | DR.FARKAS DOMOKOS | 0744 753 548 |
4 | BARCANI | DR.PANDREA AURORA | 0743 163 143 |
5 | BĂŢANII MARI | DR.BARDOCZ EDIT | 0742 501 085 |
6 | BELIN | DR.TIKOSI GABOR | 0744 788 683 |
7 | BODOC | DR.MUNTEANU TEODOR | 0721 603 245 |
8 | BOROŞNEU MARE | DR.SZIGETI CRISTIAN | 0721 339 861 |
9 | BRĂDUŢ | DR.MARINEAŢĂ C-TIN | 0745 662 323 |
10 | BRATEŞ | DR.BARTOK SZABOLCS | 0727 761 345 |
11 | BREŢCU | DR.ROMAN NICOLAE | 0724 235 243 |
12 | CATALINA | DR.BIRO JANOS | 0768 102 547 |
13 | CERNAT | DR.TUBAK ALPAR | 0742 183 254 |
14 | CHICHIŞ | DR.BORDEANU VASILE | 0733 966 826 |
15 | COMANDĂU | DR.SARKADI ATTILA | 0744 221 879 |
16 | COVASNA | DR.GYORGY TIBOR | 0745 759 186 |
17 | DOBÂRLĂU | DR.DRĂGAN VASILE | 0724 559 785 |
18 | GHELINŢA | DR.NEMETH CSABA | 0722 404 095 |
19 | GHIDFALĂU | DR.TODOR ISTVAN | 0745 354 826 |
20 | HĂGHIG | DR.MUSCALU ILIE | 0722 419 755 |
21 | ILIENI | DR.MUSCALU ILIE | 0722 419 755 |
22 | INT. BUZĂULUI | DR.BANITA CRISTIAN | 0744 695 604 |
23 | LEMNIA | DR.GONŢEA VALERIU | 0740 020 979 |
24 | MICFALĂU | DR.SZASZ ISTVAN ENDRE | 0740 584 423 |
25 | MOACŞA | DR.FLOREA MIRON | 0744 491 615 |
26 | OJDULA | DR.BIRO JANOS | 0768 102 547 |
27 | OZUN | DR.BOLONI SANDOR | 0744 685 921 |
28 | POIAN | DR.BOKOR JANOS | 0722 404 093 |
29 | RECI | DR.TOMA JANOS | 0722 336 985 |
30 | SF. GHEORGHE | DR.SIKO LASZLO | 0752 183 667 |
31 | SÂNZIENI | DR.KOVACS BERTALAN | 0374 929 035 |
32 | SITA BUZĂULUI | DR.PANDREA AURORA | 0743 163 143 |
33 | TG. SECUIESC | DR.TUBAK ALPAR | 0742 183 254 |
34 | TURIA | DR.SIMON ADALBERT | 0744 307 297 |
35 | VALEA CRIŞULUI | DR.KOLCZE IULIAN | 0722 845 545 |
36 | VALEA MARE | DR.SARKADI ATTILA | 0744 221 879 |
37 | VÂRGHIŞ | DR.FARKAS DOMOKOS | 0744 753 548 |
38 | ZAGON | DR.GASPAR FERENC | 0766 737 580 |
39 | ZĂBALA | DR.ŞULEA RARES | 0741 150 314 |
Dr. ÖRSI Csaba
DIRECTOR EXECUTIV